Tapodi Zoltán késes tevékenysége

Tapodi Zoltán késes mester, olyan tradíciós mesterséget választott magának, és visz tovább, amely családjának, élete munkáját folytatja tovább.  A késipar a legrégebbiek közül való és a kézzel készített kések mögött komoly szakmai tudás van, amely érték.

A Tapodi családban generációk hosszú során apáról fiúra száll ez a mesterség. Tapodi Zoltán a késes, köszörűs dinasztia harmadik tagjaként folytatja a szakmát. Nagyapja Tapodi Sándor, 1932-ben költözött Kiskunfélegyházáról Tiszakécskére és attól kezdve folyamatosan készülnek kések és bicskák a családi műhelyben. Tapodi Zoltán szakmája szerszámkészítő, a kések készítésének fortélyait édesapjától, Tapodi Lászlótól tanulta meg. Nyolc éves volt mikor az első kését elkészítette, ami egy műanyag nyelű, tíz centiméteres kés volt, amit aztán el is ajándékozott.

A késes műhelyben német S 101-es és 2 – 2,5 milliméteres acéllemezből, előre elkészített sablonok alapján készülnek a kések. A sablonok alapján kiszabja a pengéket, rugókat majd a hőkezelő kemencében felhevíti, és a folyamat végére az edző olajtól válik a penge a kívánt keménységűvé. A nyeleket szarvasagancsból, celuloidból, gyöngyház és faanyagokból készíti. A műhelyben megtalálható körmölő, fejesgörbe, szalonnázó bicska, valamint készít zöldség, tészta, kenyérvágó késeket is, szúró, bontó, vágó böllér késeket, és bárdokat.

A kések pengéjébe a nevét fémjelző monogram található.

Tapodi Zoltán késes mesterség iránti tisztelete, a mesterség iránti szeretete, ott rejlik a késeiben, amelyeket alázattal és rengeteg munkával készít el.

 

Szakterületi kategória

Kulturális örökség