Kécskei rózsabarack

A Kécskei rózsabarack (Mirabolán magonc) a tiszakécskei, ókécskei szőlőkből származik, amely július második harmadában érik. A rózsabarackot országosan termesztik és nyers fogyasztásra, gyümölcslének, befőtt készítésére használják fel. Fája kisméretű, fagytűrése kiváló, moníliára érzékeny, sharka vírusra pedig közepesen érzékeny. Ön termékeny, igen bőven terem és korán termőre fordul. A rózsabarack gyümölcse közepes vagy nagyméretű, kissé lapított, csepp alakú. Okker narancssárga alapszínű, nap érte oldala kárminnal bemosott. Húsa sötét narancssárga színű, bő levű, magvaváló és édes. Levele szív alaktól a kerekdedig többféle változatban fordul elő ugyanazon a fán. Vesszeje vékony, rövid íz közű. Koronája gyenge – közepes növésű, lapított gömb alakú.

Tiszakécskén, az üdülő övezetben, a Barack Thermál Resort területén található egy nagy rózsabarack fa, amely a komplexum nevében és címében (Rózsabarack tér 2) is fellelhető. Ezzel a turisztikai komplexum a méltán híres, tiszakécskei szőlőkből származó rózsabarackra kívánja felhívni a figyelmet.

Tiszakécske és környéke híres baracktermő vidék. A rózsabarack a Duna – Tisza közén, Tiszakécske szőlőiben magról keletkezett fajta. Sharka érzékenysége és a gyümölcs aprósodása miatt sajnos eltűnőben van.

Források:

Gyümölcspédia

Pálinka ABC

Ismét fókuszban a tájfajták

Szakterületi kategória

Agrár- és élelmiszergazdaság